Wednesday, November 24, 2010

Αλέκος Αγγελίδης


                               

                                                                          
Γεννήθηκε στο Κίτρος Πιερίας όπου και τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο στην Κατερίνη και την Πάντειο στην Αθήνα. Ήρθε στην Αυστραλία μαζί με τη σύζυγό του Δήμητρα και απέκτησαν δυο γιους, τους Νίκο και Βασίλη.
Από τα μαθητικά του χρόνια άρχισε τα φροντιστήρια σε συμμαθητές του αλλά και σε μαθητές ανώτερων τάξεων και τότε εξέδωσε τα πρώτα του βοηθήματα Φυσικοχημείας και Μαθηματικών.
Συνέχισε με τα φροντιστήριά του για εισαγωγικές εξετάσεις σε Πανεπιστήμια μέχρι τον ερχομό του στην Αυστραλία.
Έχει γράψει 22 βιβλία ποικίλου περιεχομένου, πληθώρα άλλες εργασίες και άρθρα και το δίτομο ιστορικό του βιβλίο ‘’Αναδρομή στην Ιστορία της Μακεδονίας’’ θεωρήθηκε στην Ελλάδα σαν το καλύτερο ιστορικό βιβλίο της χρονιάς. Επίσης το τεχνικό του βιβλίο ‘’Ξύλινη Σκεπή. Κοπή και Συναρμολόγηση’’ εισήχθη από τον κρατικό Οργανισμό ΕΟΜΕΧ ως διδακτική ύλη σε Πολυτεχνεία και Τεχνικές Σχολές. Πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Αμερική για τον Τριχοτόμο πεντοτόμο γωνίας κλπ.. Και άλλες εφευρέσεις.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του μετά το θάνατό του η οδός Αγίου Κωνσταντίνου μετονομάσθη σε οδό Αλέκου Αγγελίδη. Στη θέση ‘’Λουλούδια’’ του αγροκτήματος Κίτρους, όπου υποδεικνύει ο ίδιος στον πρώτο τόμο του δίτομου Αναδρομή στην Ιστορία της Μακεδονίας, έγιναν ανασκαφές μετά το θάνατό του και βρέθηκε μεγάλος Βυζαντινός ναός, χτισμένος πάνω σε αρχαία ερείπια. Οι ανασκαφές έχουν σταματήσει εδώ μέχρι στιγμής. Όταν είχε πλησιάσει ο θάνατός του έλεγε: «Δεν λειπάμαι που θα πεθάνω, αλλά έχω πολλή δουλειά ακόμη». Πέθανε το 1993 σε ηλικία 66 χρόνων.
Αυτά τα ελάχιστα για έναν τέλειο άνθρωπο από τη σύζυγό του Δήμητρα.

No comments:

Post a Comment